The house that Bernelle built

A beautiful timber house, perched atop a hill, is an integral reflection of owner, Bernelle Verster’s passion for water and nature. The house, which has a nautical feel, cascades down the steep site like falling water.

The choice of site for bioprocess engineer Bernelle Verster’s new house was guided by the position of the toilet. This serendipitously led her to a location on the steep slopes of the Muizenberg mountains, overlooking the Zandvlei lagoon in Cape Town’s Lakeside area.

Verster decided to install a dry toilet that would not be connected to the municipal sewerage system, and designed the bathroom at the lowest point of the house. “The slope of the site means you can gravity-flow your grey water [from shower and basin], and design irrigation to work with the slope. The bathroom [and toilet] is at the bottom of the house and thus the house is connected to the land by the water,” she says.

Verster’s decade-long journey to becoming a specialist in water and sanitation culminated in a PhD, working with professor Sue Harrison of the Centre for Bioprocess Engineering Research (CEBER) at the University of Cape Town, which investigated the possibility of harnessing human waste as a resource.

Sewage is a complex waste product, Verster explains, because it is unpredictable and its contents vary all the time. “Combined with the taboo of dealing with your own waste, thinking about sewage as a resource is a field of study that has been neglected over the years.”

“It’s only when we understand where our waste goes and how it does [or doesn’t] get treated that we can deal with the consequences, and change them for the better. Furthermore, decentralising our waste water treatment systems might mean that it gets treated in our own backyards, or on a neighbourhood level, rather than somewhere far away,” says Verster.

As part of her PhD research, Verster experimented at the Athlone sewerage works by diverting a stream of raw sewage and passing it through her own reactors. “I learnt so much from that and realised that I needed my own place where I could ‘play’ with this complex product. With a limited budget, the only place I could do that was at home. So I sold my old house so that I could custom-design a new one.”

Like falling water

Her definitive decision to place the toilet at the bottom of the site guided the design concept for a house that “flows” with the fall of the site and is thus deeply embedded in its natural context. House designer Jacques Cronje, of Jacques Cronje Timber Design, explains that as well as the flat portion of the site being relatively small, they wanted to keep the footprint of the house as small as possible for Verster to establish her carefully conceptualised garden. Thus the house has four levels that are connected internally by half flights of stairs.

Most of the house is situated below street level except for the double garage, which is directly accessible from the road and is intended to be part of the “laboratory” for some of Verster’s experiments. Down a timber staircase, the front door opens into a large double volume living area with expansive views over the lagoon and False Bay to the east. From here, steps lead up to a partially enclosed mezzanine bedroom level, and down to a study on the south side, and finally to the lowest level of the house – the bathroom.

“The spatial arrangement of the house is like a journey, not a single destination. It was conceived as a series of staggered levels cascading down the site,” says Cronje. He explains that volumetrically, the varying ceiling heights and different sizes of each space create a sense of spaciousness in what is otherwise a small house.

A material connection

Materially, the house is a hybrid structure, combining a lightweight structural steel portal frame, a timber infill frame (floor joists and wall structure), timber and corrugated sheeting for wall cladding, and a corrugated iron roof. A six-metre-high tapered rammed earth wall forms a striking feature on the west side of the house. The layered earthy tones of the red-brown wall contrast with the industrial feel of the steel. The south wall, which is clad with Nutec board and corrugated sheeting, was painted navy blue, lending the house a nautical feel that unites it with its location on the edge of the bay.

“The hybrid design allows the advantages of each material to contribute to the internal comfort of the building as well as creating an interesting aesthetic that doesn’t conform to any specific architectural language but instead creates one of its own,” says Cronje.

The choice of materials also demonstrates a sustainable approach to building. Cronje says they used locally and sustainably sourced South African pine. Timber has many advantages over conventional building materials. It is a renewable resource and there is less impact on site, which makes it “cleaner, quicker to build with, and less intrusive to the earth, plus there is less rubble and waste”, he says.

A temperate environment

A timber structure has a low mass but the cavity between the framing can be filled to make it a highly insulated material, which prevents hot or cold air from entering, Cronje explains. Therefore, in a building like this, what you are essentially heating or cooling is the indoor air, which is quicker to heat than an “object”. The thick rammed earth wall, on the other hand, has a high mass, which allows it to act as a temperature moderator by absorbing thermal energy when temperatures are high, and emitting thermal energy when temperatures are low. The wall absorbs the heat of the afternoon sun on the west side of the house. “Often the preferable solution is a combination of both highly insulated low mass and high mass elements in order to deal with fluctuating temperatures,” says Cronje.

The rammed earth wall tapers on the outside face from 950mm thick at the bottom to 400mm at the top, explains rammed earth specialist and architect, Paul Marais. Earth from the site was tested in varying mixes of clay, soil and lime – for stabilisation – until the appropriate mix was found. The resulting mix has 4% lime. “Combining the clay and lime forms a very strong bond,” says Marais. “The clay is supporting the soil and the lime prevents the soil being washed out by water, thus making it waterproof.” The wall is constructed by stamping down 10cm layers of soil at a time. A pneumatic rammer was used to compress the earth as the speed and consistency achieved is greater than hand ramming. Each layer has a slightly different colour created by using different types of soil from the site and occasionally adding natural oxide to the mix. The completed wall consists of 75 stamped layers. “We are not just building a wall but a work of art,” Marais says. (To view a video of the rammed earth wall construction process, click here.)

The house also has double-glazed windows, which help to insulate the space, keeping it cooler in summer and warmer in winter. Other passive design features, such as roof overhangs, play an important role in temperature control by blocking out the harsh sun. A strip of clerestory windows atop the rammed earth wall, just below the roof, allow natural ventilation through the double volume living space by pulling hot air up and out through the windows.

The living laboratory

Verster has big plans for her mostly indigenous garden, part of which will include a series of wetlands for her “living laboratory”.

The dry toilet, which will contribute the substrate for the bioprocessing of solid wastes in her wetland laboratory, is connected to a small drum that can be emptied out once the waste has dried and reduced in volume. The drum is ventilated so that the waste dries, and there is virtually no smell when it’s been installed properly, she says. The drum is emptied out approximately once a month, into bigger drums below the house, from where she will conduct experiments. “I want to discover what will grow in it, how it grows, and how it removes the nutrients. Once stabilised, the waste will become compost for the garden.

“I want to see if I can grow mushrooms – normal button mushrooms grow on cow manure – to extract industrial enzymes, organic acids and see how those can contribute to the non-food industry, for example paint additives.”

Near the entrance, a terraced vegetable and herb garden steps down from the street towards the house. On the north side a future wetland area is inspired by the formal geometric layout of the Spanish Alhambra Gardens, although using indigenous plants. The wetland will consist of a series of isolated water units connected to an irrigation channel. It is fitting that with this abundant vision, she has named her house and garden jouissance, a French concept that embodies delight, pleasure and abundance.

 

By Mary Anne Constable

See earthworks Issue 36, Feb-Mar 2017 for the full feature.

Editor

Liesl Hattingh
editor@youngafrica.co.za
021 447 0822
082 777 5746

Managing Director

Eugene Hugo
eugene@youngafrica.co.za
021 447 0822
071 672 3545

Sales Director

Suna Dindar
suna@youngafrica.co.za
021 447 0822
076 010 1045

Subscriptions

adtraffic@youngafrica.co.za
021 447 0822

Cape Town: Unit 105A, 1st floor, The Woodstock Exchange, 66 Albert Road, Woodstock, 7925
PO Box 1189, Woodstock, 7915

Tel: 021 447 0822 | Fax: 086 524 8930